Cothen
Navigatie: / home / kersen

Kersen en Cothen

Kersen uit Cothen

Als je "kersen" zegt, zeg je "Cothen".

Cothen is al sinds jaar en dag het middelpunt van kersenteelt. Naast kersen worden er ook veel appels en peren geteeld. Het gebied waarin Cothen ligt is uitermate geschikt voor fruitteelt. Dit komt omdat men van oudsher fruit teelde op kleigrond. Gezien de ligging van Cothen is hier veel kleigrond te vinden.

Er zijn verschillende kersenboomgaarden te vinden in Cothen. De lekkerste verse kersen haal je daar rechtstreeks in de boomgaard. Zó van de kersenboom! In de meeste boomgaarden kun je meerde soorten kersen kopen. Zo zijn er kersen die stevig en zuur zijn, maar ook die zacht en zoet zijn. In de boomgaard kunnen ze je precies vertellen welke kers het beste bij jouw smaak past.

Kersenboomgaarden zijn over het algemeen hoogstamboomgaarden. Dit betekent dat het kersen plukken nog echt handwerk is. De plukker gaat met een houten ladder (de plukkers noemen dit steevast een "leer") de kersenboom in om vervolgens voorzichtig zijn mandje te vullen. Wanneer zijn mandje vol is geeft hij die af aan de kraam waar de verse kersen "gewrakt" worden. Het wrakken van kersen wil zeggen het sorteren van de kersen. De slechte worden eruit gehaald zodat alleen de beste kersen te koop worden aangeboden.
Veel informatie over kersen kun je vinden in het kersenmuseum te Cothen.

Kersenrassen

Er zijn boomgaarden die wel tot 15 kersenrassen hebben staan. Elk met zijn eigen kleur, smaak en oogstseizoen.

Een aantal bekende kersenrassen zijn onder andere:
  • Burlat grote donkerrode vruchten met tamelijk zacht vruchtvlees. Barst snel na regen
  • Inspecteur kleine langwerpige donkere soort, vrij vast vruchtvlees
  • Meikers niet al te grote zachte kersen. Kruising tussen zoete en zure kers
  • Morel zure zachte kers met helderrode tot donkerrode kleur
  • Techlovan grote donkerrode vruchten met kort steeltje
  • Vanda grote min of meer gevlekte helder- tot donkerrode vruchten
  • Summit zeer grote vrucht, donkerrood met vast vruchtvlees
  • Wijnkers donkerbruin, glanzend en redelijk groot

Kersenfestival

Wanneer de kerstentijd is aangebroken is het echt de moeite waard om eens een kijkje in Cothen te komen nemen. Zeker het inmiddels bekende kersenfestival is een bezoek méér dan waard.

Wat zeker ook de moeite van het bekijken waard is, is wanneer de kersen in bloei staan. De boomgaarden staan dan prachtig in bloei. De boomgaarden zijn vol van een adembenemende bloesem.

Of je nu van plan bent om verse kersen te komen eten, naar de bloesem te kijken, of gezellig naar het kersenfestival te komen: je bent van harte welkom in Cothen.

Sitemap Volg ons op FaceBook en Twitter Home Omhoog