Cothen
Navigatie: / home / krantenknipsels / betuweroute

Betuweroute door Cothen anno 1926

Betuweroute langs Cothen anno 1926 Een betuweroute zoals omschreven in het AH van 16 april 1926

Bovenstaand kaartje geeft eenige routes door de aan vruchtboomen zoo rijke streek het Sticht". De hoofdwegen zijn 't dikst aangegeven, terwijl de iets dunner geteekende voor automobielen berijdbare binnenwegen zijn waarlangs veel boomgaarden, en de dunne lijn voor auto's verboden of slecht bereikbaar.

Vaak toch worden voor een tocht met de Betuwe als doel de groote straatwegen gehouden of met flinke vaart de Utrechtsche hoofdwegen gereden, waarbij dan in het eerste geval geen vruchtboomenbloesems te zien zijn en in 't tweede daarlangs gegaan wordt zonder dat men er voldoende acht op geeft. De provinciale weg van Utrecht, over Bunnik, Odijk, Werkhoven en Cothen naar Wijk bij Duurstede geeft een aaneenschakeling van kleine tot de grootste vruchtboomaanplantingen van ons land. Tusschen Werkhoven en Cothen n.l., even voorbij het Kasteel Hardenbroek, passeert men o.a. een kersenaanplanting van ruim 14 ha aaneengelegen, welke als ze op haar mooist bloeit een schitterend stuk natuurschoon vormt. Van Driebergen kan een goede binnenweg gereden worden, welke al spoedig een omlijsting van bloeiende perenboomen te zien geeft, naar de Langbroeker wetering, welke via Cothen of nog iets verder gevolgd ook naar Wijk hij Duurstede leidt.

Nu kan naar de Betuwe de rivierdijk gereden worden, welke speciaal bij den bloei der appelboomen een mooi gezicht daarover en op de rivier geeft. Diverse veren kan men dan passeeren in volgorde Amerongen, Wijk bij Duurstede en Beusichem. Verder kan de rivierdijk gereden worden tot bij Schalkwijk en via dit dorp en het plaatsje Houten, naar Utrecht terug. Echter zijn ook de aangegeven binnenwegen van Wijk bij Duurstede en Cothen zeer aan te bevelen om via Houten Utrecht te bereiken. Verder worden nog de volgende richtingen aanbevolen :

Van Utrecht naar Houten, Schalkwijk , Culemborg, Beusichem, Ravenswaay, Buren, de Lingedijk, Geldermalsen, Buurmalsen, Culemborg.

Culemborg, Lekdijk, Diefdijk tot vr Asperen, Beesd, Lingedijk, Geldermalsen, Culemborg.

Utrecht, Jutphaas, Vreeswijk, Vianen, Culemborg en verder zooals hierboven aangegeven.Men verzoekt ons te willen berichten, dat de appelboomen over het algemeen nog niet in bloei staan.
Sitemap Home Omhoog