Cothen

Navigatie: / home / krantenknipsels / cothense held

Harrie Vernooy 15 jarige Cothense held

Overvallers Cothen

Een leuk Cothens krantenknipsel van eind jaren 50.
Twee Italianen, een blauwe Fiat 500, een blauw trommeltje, tientallen politiemensen, mevrouw Middelweerd en Harrie Vernooy spelen de hoofdrollen.

Artikel uit de Leeuwarder Courant van 04-01-1968

Klik >> hier of op het plaatje voor het originele artikel. Lees hieronder het verhaal.

ITALIANEN IN UTRECHT GEPAKT

Jongen noteerde nummer van de auto, waarmee overvallers verdwenen

Dankzij de vijftienjarige scholier Harrie Vernooy uit het Utrechtse dorpje Cothen konden gistermiddag -- een uur nadat zij een roofoverval hadden gepleegd op het postkantoor in dat dorp -- de beide daders twee in ons land wonende Italianen worden gearresteerd Harrie noteerde namelijk het kenteken van de auto waarmee mee de overvallers verdwenen en gaf dit dadelijk aan de politie door. Precies zeven minuten na de overval openden vijftig politiemannen met twintig auto’s en twee motoren de jacht op de beide mannen. Na een intensieve speurtocht werden de beide Italianen die op hun vlucht over enkele sloten waren gezwommen bij Mereveld gearresteerd. De overvallers waren totaal uitgeput en boden geen verzet.

De dertigjarige Rigio S uit Arnhem en de 29-jarige Salvator C uit Den Haag kwamen gistermiddag kwart voor drie het postkantoortje in Cothen binnen. Zij hadden hun op Nieuwjaarsdag in Hoofddrop gestolen blauwe Fiat 1500 voor de deur geparkeerd Salvatore ging naar binnen liep terug naar de deur en riep tegen zijn landgenoot, :"Kom maar" De 46-jarige kantoorhoudster mejuffrouw M. C. A. Middelweerd die alleen in het kantoor was vertrouwde de zaak niet en sloot zonder dat de beide mannen het merkten een lade af waarin zich een trommel met enkele duizenden guldens bevond. Een kleinere re trommel met ongeveer honderd gulden den aan wisselgeld liet zij staan.Een van de beide mannen stak zijn arm door het loket en greep de trommel met het wisselgeld terwijl de andere de kantoorhoudster met een op een pistool gelijkend voorwerp bedreigde de Mejuffrouw Middelweerd trok zich er niets van aan en rende gillend naar buiten. Dat hoorde Harrie Vernooy derde klasser van een uloschool te Utrecht die zijn huiswerk zat te maken. Ik hoorde gillen en zag toen twee mannen met een blauw trommeltje uit het postkantoor rennen. Zij sprongen in een blauwe auto en scheurden weg. Ik noteerde het kenteken van de wagen op een taaiblaadje en liep er vlug mee naar het postkantoor waar ik het nummer aan de politie doorbelde vertelde de jongen. Ook mejuffrouw Middelweerd en een typiste die op straat bijna door de snel rijdende Italianen was geschept hadden de politie al ingelicht gelicht Zeven minuten na de overal openden tientallen politiemannen de jacht op de blauwe Fiat 1500 met het kenteken HN 90-26

De wagen werd even later bij de renbaan baan Mereveld gevonden Twee politiemannen mannen zagen in de verte twee mannen nen door de drassige weilanden lopen. Met behulp van een patrouillewagen werd het tweetal ingesloten. De mannen lieten zich gewillig arresteren. Zij waren in het bezit van het wisselgeld uit het blauwe trommeltje. De overvallers waren zo uitgeput dat men hen het hoofdbureau van politie te Utrecht binnen moest dragen.

Sitemap Home Omhoog