Cothen
Navigatie: / home / agenda / dauwtrappen

Dauwtrappen Cothen

Dauwtrappen

Dauwtrappen is al een zeer oud gebruik. Mensen staan voor dag en dauw op om in de natuur blootsvoets de dauw van het gras te trappen, vandaar de naam dauwtrappen.

Dauwtrappen is ook bekend onder de namen hemelvaren of dauwtrippen. Dauwtrappen zou een genezende werking hebben en bijvoorbeeld helpen tegen zomersproeten. Tegenwoordig wint dauwtrappen weer erg aan populariteit.

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

In Cothen wordt er sinds 2007 elk jaar op Hemelvaartsdag gedauwtrapt. De eerste 4 jaren werd dit door de Protestantse Kerk in Cothen georganiseerd, maar de laatste tijd zijn zowel de Protestantse als de Katholieke Kerk betrokken bij deze gebeurtenis.

Dauwtrappen in Cothen 's Morgens om 06:30 vertrekt men van de St. Agneskerk aan De Brink in Cothen. De tocht gaat vaak over paden en door landerijen waar je normaal niet komt. Daar is van tevoren toestemming voor gevraagd. Ook is er vaak een kort praatje, bijvoorbeeld van een boswachter of een eigenaar van een bedrijf die op de route ligt. Meestal moeten er wat sloten worden overgestoken, met behulp van wat plankjes lukt dat altijd wel. Goede waterdichte schoenen of laarzen zijn handig, want de route gaat altijd wel een stuk door het natte gras.

Al dauwtrappend zie je de wereld eens vanuit een andere invalshoek. De natuur die net ontwaakt, de mist die wegtrekt en het ochtendzonnetje dat met zijn eerste goudoranje stralen de dauwdruppeltjes op het gras beschijnt. Het is in deze sfeer dat je gezellig met een groep mensen de omgeving verkent, je dorpsgenoten ontmoet en gewoon lekker geniet van de ochtendstond.

Hoewel het dauwtrappen ook wat kleine hindernissen kent in de route is de wandeling geschikt voor alle leeftijden.

Rond 8.45 uur is het dauwtrappen afgelopen en ben je weer bij de Protestantse Kerk, waar een lekker ontbijt klaar staat. Na afloop van het ontbijt is er in de Protestantse Kerk een dienst om 09:30 uur. Deelnemen is gratis.
We hopen je te mogen begroeten dit jaar (2016) op 5 mei.

Hierbij nog een link naar wat foto's van het dauwtrappen 2013.

Sitemap Home Omhoog