Cothen
Navigatie: / home / cothenaren / harry van beek

Harry van Beek scheidsrechter uit Cothen

Scheidsrechter Harry van Beek Harry van Beek is een scheidsrechter uit Cothen die het heeft geschopt tot de hoofdklasse.

Voordat Harry ging fluiten was hij zelf actief als voetballer. Ooit gespeeld in het eerste team van Odijk en vervolgens in het eerste van SVF. Ergens in 1992 moet het geweest zijn dat één van de scheidsrechters van SVF van de KNVB het advies kreeg om een opleiding te gaan volgen. Cursussen waren in die tijd nog niet verplicht. Toch waren er een man of acht die het wel wat leek. Harry van Beek was één van hen.

Uiteindelijk koos Harry ervoor om ook buiten de eigen vereniging te gaan fluiten. Hij vond het leuk om op deze manier andere verenigingen te leren kennen, en was altijd al een uur van te voren aanwezig om poolshoogte te nemen bij de club waar hij moest fluiten. In het begin van zijn fluitloopbaan heeft Harry nog overwogen om te stoppen en heeft hierover zelfs de KNVB aangeschreven. Een wedstrijd met spelers die niet wílden voetballen lag daar onder meer aan ten grondslag. Harry bestefte echter dat zo'n wedstrijd gewoonweg niet te fluiten valt en besloot om toch door te gaan.

In 2002 had scheidsrechter Van Beek zijn debuut in de hoofdklasse. Hij moest de wedstrijd CSV Apeldoorn - DVS '33 fluiten, die overigens ook beide debuteerden. In de jaren daaropvolgend floot Harry met veel plezier in de hoofdklasse. Harry stond regelmatig in de regionale bladen en vaak was de strekking van die artikelen hetzelfde: Harry is een voetballiefhebber, het plezier straalt er vanaf, rechtlijnig, en eerlijk. Of zoals een oud gezegde is: "Streng doch rechtvaardig".Arbiter Harry van Beek (in het midden) Een paar leuke citaten die ik in de kranten heb kunnen vinden:

"Terwijl Kozakken Boys klaar stond om een corner te nemen, besloot hij de wedstrijd te beëindigen. Waarschijnlijk was Van Beek, een voetballiefhebber, het gepruts ook opeens zat."

De vergelijking tussen Van Beek en de Italiaanse oud-toparbiter Collina is treffend. "Zo lelijk?", pareert hij slim, in een split second.

Uit zijn verhaal blijkt dat Van Beek een echte liefhebber is. "Reken maar, ik vind het nog steeds geweldig om te mogen fluiten. Van mij mag de competitie weer beginnen..."

Eén van de hoogtepunten uit zijn scheidsrechters loopbaan was wel de kampioenswedstrijd van IJsselmeervogels en Spakenburg in April 2007. Dit was de wedstrijd waarin het publiek van Spakenburg net voor de wedstrijd honderden blauwe en witte frisbees op het veld gooiden. Harry kon er wel om lachen en heeft met de spelers het veld weer opgeruimd. "Ik had wel vrede met deze actie", aldus Van Beek. "Het is toch leuk om een beetje te narren."

In 2008 werd Harry beloont met De Gouden Schoen, voor beste scheidsrechter van 2008. Harry heeft in 2010 een stapje terug moeten doen en floot toen geen hoofdklasse meer. Zijn gemiddelde score van 9,23 was net niet toereikend. Maar inmiddels is hij weer gewoon op hoofdklasse niveau actief. En zo hoort het!

Dit artikel sluit ik af met woorden die ik persoonlijk van Harry gehoord heb en waaruit des te meer blijkt dat Harry een liefhebber is, en lol heeft in het fluiten.

"Het mooiste vind ik dat na een wedstrijd zowel het winnende als verliezende team mij de hand schudt met de woorden:
Goed gefloten scheids!"
Sitemap Home Omhoog