Makelaar Wijk Bij Duurstede
Navigatie: / home / agenda / kersenfestival / kersenjam

Kersenjam maken

Kersenjam maken

De lekkerste kersenjam maak je met overheerlijke verse kersen. Kersenjam maken is minder moeilijk dan je denkt. Het belangrijkste is dat je de voorbereiding goed op orde hebt.

IngrediŽnten

  • 1 kg schoongemaakte kersen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 kg suiker

Bereidingswijze kersenjam

Ontpit de kersen met een ontpitter en halveer ze of pureer ze met een staafmixer of keukenmachine. Doe de ontpitte halve kersen in een grote hoge pan en doe het citroensap en de geleisuiker erbij. Dit kun je vervolgens al roerend aan de kook brengen tot het over de hele oppervlakte flink borrelt en het niet meer van de kook af raakt door het roeren.

Laat de kersen nu onder regelmatig roeren vier minuten stevig doorkoken. Zet vervolgens het vuur uit en laat de boel rustig uitkoken. Ondertussen kun je met een schuimspatel het ontstane schuim eraf scheppen. Jampot

Jampotten vullen

Vouw een schone theedoek dubbel en zet de schone en uitgekookte jampotten daarop. Vul de jampotten tot aan de rand met de hete jam. Doe vervolgens de potten direct dicht met de deksels en zet deze op hun kop. Hierdoor wordt de deksel ontsmet door de hitte en lucht uit de pot geperst. Dit heeft een positief effect op de houdbaarheid van de kersenjam.

Na een minuut of vijf kun je de potten rechtopzetten en laten afkoelen. Maak de potten schoon en plak er een etiket op met de bereidingsdatum. De jam altijd op een koele donkere plaats bewaren en aangebroken kersenjam altijd in de koelkast bewaren! Met een leuk gezellig stofje op de pot is het helemaal af.

Houdbaarheid kersenjam

Na het kersenjam maken moet je de potten goed bewaren. Als je schoon werkt en schone uitgekookte potten gebruikt blijft de jam zeker 1 jaar goed. Behalve uitkoken kun je de potten ook voor gebruik in heet water met soda afwassen. Daarna goed afspoelen met schoon water.

Tip
Suiker werkt als smaakversterker van de kersen. Wil je minder zoete jam gebruik dan geleisuiker speciaal (deze variant heeft extra geleerkracht) of gewone suiker met geleipoeder. In plaats van 1000 gr. kun je dan met 500 gr suiker per kg fruit toe. Minder zoete jam altijd in de koelkast bewaren!


Sitemap Home Omhoog