Cothen
Navigatie: / home / toerisme / oog int zeil

Molen Oog in 't Zeil Cothen

Oog in 't Zeil

De molen Oog in 't Zeil in Cothen is stenen stellingmolen De molen heeft een 17-kantige stelling. De molen heeft drie maalkoppels en is een zogenaamde korenmolen. De kap van de molen is voorzien van gepotdekselde, geteerde delen.

Geschiedenis molen

In 1869 werd de molen gebouwd als vervanging van een standerdmolen. Tot in de dertiger jaren van de 20e eeuw bleef de molen in bedrijf op windkracht. In 1904 kreeg de molen in Cothen echter al een hulpaandrijving. Deze werkte op een stoommachine. In 1930 werd deze stoommachine vervangen door een elektromotor.

In 1936 werd de kap, het wielenkruis en de stelling verwijderd en werd er puur op motorkracht gemalen. In 1985 werd de molen niet meer gebruikt door het maalbedrijf en kwam in handen van een stichting. Deze stichting heeft de molen Oog in t Zeil uit Cothen, na een brand geheel in oude staat hersteld. In 1987 kon de molen weer volledig draaien op windkracht.

In 2006 is de stelling verbreed en zijn er er twee maalkoppels aangepast. Op deze manier kan er effectiever gemalen worden. De Oog in t zeil levert heden te dage nog steeds meel aan bijvoorbeeld de plaatselijke bakker.

Wil je meer weten over de molen, of deze een keer komen bekijken? Kijk dan hier in de molendatabase voor de exacte openingstijden.
Sitemap Home Omhoog