Cothen
Navigatie: / home / krantenknipsels / opening sluis 2008

Opening sluis- en stuwcomplex Cothen 2008

Sluis Cothen

Feestelijke (her)opening sluis- en stuwcomplex Cothen. Artikel uit de Wijkse Courant van 05-03-2008

Woensdag 27 februari vond de feestelijke (her)opening plaats van het gerestaureerde sluis- en stuwcomplex in de Kromme Rijn in Cothen.

Burgemeester Guus Swillens en dijkgraaf Patrick Poelmann van De Stichtse Rijnlanden openden de sluisdeuren van het historische sluisje, dat dateert uit 1865. Leden van de Wijkse kanoclub "De Wilde Wijkers" en van de Utrechtse Kano Club voeren de sluis in om geschut te worden. Wethouder Henk Muis en hoogheemraad Ted van Keulen van De Stichtse Rijnlanden draaiden het andere paar sluisdeuren open en dicht. Ook werd het vernieuwde informatiebord bij de sluis onthuld.

Het sluis- en stuwcomplex
Het complex in Cothen bestaat uit een schutsluis met stuw en een vispassage. De (automatische) stuw regelt het waterpeil in dit deel van de Kromme Rijn. De Kromme Rijn zorgt voor de waterafvoer van een groot deel van het Kromme Rijngebied en voor de wateraanvoer naar de Utrechtse grachten, Hollandsche IJssel en Vecht.

Naast de stuw is een vispassage aangelegd, zodat vissen ook stroomopwaarts kunnen zwemmen. Het sluis- en stuwcomplex dateert uit 1865 en was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om het westen van Nederland te beschermen tegen de vijand werd een ingenieus systeem van kanalen en sluizen aangelegd om het gebied rond Utrecht snel onder water te kunnen zetten. De stuwen in Cothen en Werkhoven werden gebruikt om het water op te stuwen. Als er snel water naar Utrecht moest, zette de sluiswachter in Wijk bij Duurstede de inlaatschuiven daar, en in de sluizen in Cothen en Werkhoven open.

Aanleiding voor renovatie en restauratie
Zowel het schutsluis- als het stuwgedeelte van het sluiscomplex verkeerde in een slechte onderhoudstoestand. De stuwconstructie had onvoldoende doorvoercapaciteit. Ook konden vissen niet stroomopwaarts de stuw passeren, terwijl de Kromme Rijn een ecologische verbindingszone is. Ook vindt het waterschap het belangrijk dat het cultuurhistorisch (water)erfgoed behouden blijft. Allemaal redenen om het sluis- en stuwcomplex te Cothen ingrijpend te restaureren en renoveren. De totale kosten van de restauratie en renovatie bedroegen circa 510.000,- De bouw van de vispassage is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Europese Gemeenschap en de provincie Utrecht.

Dank aan Dick Zumbrink voor het opzoeken van dit artikel

Sitemap Home Omhoog