Cothen


Navigatie: / home / toerisme / krommerijnpad

Wandelroute langs de Kromme Rijn

Wandelroute langs de Kromme Rijn Wandelroute van Wijk bij Duurstede via Cothen naar Utrecht

Langs de Kromme Rijn loopt een prachtige wandelroute over het oude jaagpad, smal en grillig als de rivier. Dit jaagpad diende als basis voor nieuw uitgezette wandelroute, maar ook werden nieuwe stukjes wandelpad aangelegd.

Wanneer je van wandelen houd en deze wandelroute langs de Kromme Rijn volgt treed je in het voetspoor van de Romeinen. Deze liepen hier vroeger om voortdurend de overkant in de gaten te houden.

Op deze wandelroute langs de Kromme Rijn moet het vroeger een drukte van jewelste zijn geweest. Monniken, priesters en andere geestelijken die liepen van Wijk bij Duurstede naar Utrecht en vice versa. De rivier werd toendertijd al druk bevaren door plunderende Noormannen en handelsschepen.

In 1674 brachten trekschuiten passagiers voor 8 stuivers en 12 cent van Wijk bij Duurstede naar Utrecht. Het jaagpad langs de Kromme Rijn heeft tot 1900 dienst gedaan. Deze wandelroute steekt regelmatig een dode arm of een riviertje over. Je moet ook niet vreemd opkijken als je langs deze wandelroute weilanden passeert met lama's en herten! Als je een uitstapje maakt naar Cothen kun je daar zowel laagstam als hoogstam boomgaarden bewonderen. In de dorpskern van Cothen is een hoogstamboomgaard besloten die een beschermd dorpsgezicht is. Vanuit Cothen weer het wandelpad volgend moet je vooral even de Kromme Rijn bekijken vanaf de Rijnweide waar ook een toepasselijk gedicht te lezen is.

Speciaal voor dit wandelpad heeft de dichter Boudwijn Hansen een gedicht gemaakt, wat precies aansluit bij het gevoel dat je krijgt als je dit hisorische wandelpad volgt van Wijk bij Duurstede naar Utrecht.


Gedicht Kromme Rijn GEDICHT

Kromme Rijn

Meanderend door agrarisch land
in een oud gebogen lijn
stroomt verleden langs heden
een prachtige Kromme Rijn

Ooit woest en ongetemd
bracht zij hier eens het leven
Nu als een lieflijke stroom
met mens en land verwevenPraktische info: De volledige Kromme Rijn wandelroute is ca. 29 km. Hier vind je de Kromme Rijn wandelroute.

Sitemap Home Omhoog